Intressant person

Nostradamus! (egentligen Michel de Nostredame), fransk astrolog, matematiker och läkare. Född 14 december 1503, död 2 juli 1566. Nostradamus är mest känd för att ha skrivit sina "Centurier", vilka sägs förutse framtida händelser från 1500-talet och framåt.

Nostradamus studerade i sin ungdom medicin och blev med tiden känd för att framgångsrikt behandla pestsjuka. Nostradamus blev även en prominent läkare vid det franska hovet, där han bland annat sammanställde ett horoskop för konungen Henrik II.

Alltsedan Nostradamus död har hans "Centurier" fascinerat generationerna. Kritiker pekar på att det är möjligt att tolka hans profetior näst intill hur man vill och att samma stycken använts som en förutsägelse av en mängd olika händelser. Det påpekas också att inte någon lyckats förutse en händelse med hjälp av texterna, de har istället använts för att leta efter lämpliga textpassager som kan tolkas som en beskrivning av händelser som redan inträffat. Trots, eller på grund av, denna dunkelhet har hans skrivelser ännu i våra dagar en fascinerande dragningskraft. Under andra världskriget
användes de till och med som krigspropaganda. Tyska Luftwaffe släppte år 1940 ner flygblad med Nostradamus profetior som ansågs förutspå ett franskt nederlag i kriget.




Jäkla intressant person måste jag säga. Ska försöka plöja igenom vad han skrivit!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0